ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΜΤΕ & ΣΕΠ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ ΓΙΑ ΑΔΜΗΕ.

ΑΘΗΝΑ 3/10/2013

 

                                                          ΕΠΙΣΤΟΛΗ                            Προς: Υπουργό ΠΕΚΑ

                                                                                                                κ. Ι. Μανιάτη

  ΘΕΜΑ :  «Σχέδιο Νόμου  ΑΠΕ  –  Κινητικότητα  Εργαζομένων εντός του Ομίλου ΔΕΗ »

κ. Υπουργέ

Με αφορμή το  άρθρο 21  παράγραφος 1. του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τις  Ρυθμίσεις  ΑΠΕ και σε συνέχεια της παρέμβασης μας στην διαβούλευση του παραπάνω νομοσχεδίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω και να σας ζητήσουμε με βάση αυτά την προσαρμογή του  εν λόγω άρθρου .

Η οδηγία 72/2009 για την ανεξαρτησία των διαχειριστών των δικτύων , στο θέμα του προσωπικού , επικεντρώνεται μόνο στον ΑΔΜΗΕ.

Με κανένα τρόπο  δεν μπορεί ο νόμος 4001/2011, που αφορά την δημιουργία της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ και προσαρμόζεται στην Κοινοτική Οδηγία, να ερμηνεύεται  παράλογα  και έτσι να αποκλείεται  η δυνατότητα ένας εργαζόμενος ανεξάρτητα από την  ειδικότητα του  να μετακινείται   από  την μια εταιρεία στην άλλη εντός του Ομίλου .

Στην Ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την διαχείριση του συστήματος διανομής δεν μπορούν να έχουν την ευθύνη στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων παραγωγής, μεταφοράς ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και γενικώς θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ενεργούν με ανεξαρτησία.

Προφανώς η απαγόρευση άφορα  εργαζόμενους  που έχουν  ταυτόχρονα οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με άλλη εταιρεία του Ομίλου και αφορά επίσης εργαζόμενους της Διοίκησης ή εκείνους  τους   εργαζόμενους  , που με τις αποφάσεις τους μπορούν να μεροληπτήσουν υπέρ συγκεκριμένων χρηστών και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του διαχειριστή.

Σαφώς  η Διοίκηση της θυγατρικής είναι υπεύθυνη για τις προσλήψεις, αλλά αυτό δεν αποκλείει οι κενές θέσεις σε μόνιμη εργασιακή βάση και όχι μόνο, να καλύπτονται από άλλους εργαζόμενους του Ομίλου, είτε :

Α. Με παραχώρηση από τις υπόλοιπες εταιρείες

Β. Με την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας

Έτσι θα επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση του προσωπικού και το όφελος των εταιρειών θα είναι μεγάλο, αφού αμέσως θα καλυφθεί  το όποιο εργασιακό κενό με γνώστες του αντικειμένου που έχουν   τα ίδια μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα  και διακατέχονται  από  την ίδια εταιρική κουλτούρα.

Στην προσπάθειά του Συλλόγου μας να αναδείξει το  πρόβλημα που  παρουσιάζεται  στα εργασιακά κενά  των εταιρειών   του Ομίλου, εκτιμούμε ότι εάν δεν υιοθετηθεί η πρόταση μας  δεν θα λυθούν προβλήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία τους .

Για το προαναφερόμενο ζήτημα , συναντηθήκαμε τόσο με τις Διοικήσεις των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ  όσο και με τη Διοίκηση  της ΡΑΕ.

Από τις συναντήσεις αυτές προφορικά μας μεταφέρθηκε ότι τουλάχιστον για τον ΔΕΔΔΗΕ η υλοποίηση της πρότασής μας είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

κ. Υπουργέ

Με την παρέμβαση μας αυτή, επιθυμούμε  να τροποποιήσετε   το εν λόγω  άρθρο του Νομοσχεδίου , προκειμένου να λυθεί  το σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την μετακίνηση  του Προσωπικού εντός του Ομίλου ΔΕΗ χωρίς να τίθενται  χρονικά περιθώρια στην εφαρμογή αυτής .  

 

Για το Δ.Σ.

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Κ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ                                           Α. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

 

 

 

ΚΟΙΝ/ΣΗ :  Υφυπουργό   ΠΕΚΑ      κ. Α. Παπαγεωργίου

Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ                   κ. Κ. Μαθιουδάκη

Πρόεδρο ΡΑΕ                κ. Ν. Βασιλάκο

Πρόεδρο ΔΕΗ Α.Ε.        κ. Α. Ζερβό

Πρόεδρο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κ. Γ. Κόλλια

Πρόεδρο ΑΔΜΗΕ Α.Ε.   κ. Ι. Γιαρέντη

Κοιν/κή Ομάδα Ν.Δ.      (Υπόψη κ. Κλειτσιώτη)

-//-       ΠΑΣΟΚ   (Υπόψη κ. Μωραΐτη)

-//-       ΣΥΡΙΖΑ   (Υπόψη κ. Πετράκου)

-//-        ΔΗΜ.ΑΡ. (Υπόψη κ. Ξυροτύρη)

-//-        ΑΝ.ΕΛ.

-//-         Κ.Κ.Ε.

Comments are closed.