ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.

ΑΘΗΝΑ 4/11/2021

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.

Συναδέλφισσες – οι

            Η θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας έληξε μετά από τρία χρόνια και εννέα μήνες.

            Η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε ένα σύνθετο και πρωτόγνωρο περιβάλλον.

            Σύνθετο γιατί διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση και την Διοίκηση του Ομίλου ένα οικονομικό περιβάλλον, που επηρεάζει αποφασιστικά πλέον τις ζωές μας ως εργαζόμενους, με αλλαγές και ανατροπές, με το πρόσχημα του μετασχηματισμού των εταιρειών.

            Σε αυτή την λογική, είδαμε τον Χατζηδάκη ως Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ του 2019 με τον Ν. 4643 να καταστρατηγεί ΣΣΕ ώστε να περιορίσει στην ουσία την έκπτωση στο ρεύμα, που τόσα χρόνια είχαμε κατακτήσει και το οποίο κατοχυρώθηκε σε ΣΣΕ επί πρωθυπουργίας του πατρός, του σημερινού Πρωθυπουργού της Χώρας.

            Η περικοπή αυτή έγινε, όπως ισχυρίστηκε ο Χατζηδάκης, για οικονομική στήριξη των εταιρειών και ταυτόχρονα βλέπουμε να γεμίζουν την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ ως επί το πλείστων με εξωτερικούς ακριβοπληρωμένους Δ/ντες και Γεν. Δ/ντες.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός από τον ΟΗΕ ανακοίνωσε την βίαιη απολιγνιτοποίηση της Χώρας.

            Αποτέλεσμα είναι, από ανεξάρτητοι στο θέμα της Ηλεκτρενέργειας να γινόμαστε εξαρτημένοι, αφού οι μοναδικές μονάδες βάσης θα είναι αυτές του φυσικού αερίου, δηλαδή ένα απόλυτα καύσιμο εισαγωγής.

            Το οξύμωρο είναι ότι τον περασμένο χειμώνα, με τις έντονες χιονοπτώσεις, αλλά και το περασμένο καλοκαίρι με τον καύσωνα, να μπαίνουν επειγόντος σε λειτουργία το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων για την στήριξη του συστήματος, λόγο της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρενέργειας.

            Πρωτόγνωρο διότι όλα αυτά, διαδραματίζονται μέσα στην πανδημία του covid 19 που είχε ως αποτέλεσμα τα γνωστά σε όλους μας lockdown και γι’ αυτό το λόγο υπήρξε η παράταση των εννέα μηνών στην θητεία του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

            Οι τελευταίες αποφάσεις Κυβέρνησης και Διοίκησης, στο όνομα της ρευστότητας και των επενδύσεων της Εταιρείας, ήταν η πώληση του 49% της μονοπωλιακής δραστηριότητας του ΔΕΔΔΗΕ και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο από κάτοχος του 51% να πέσει στο 34% και έτσι να χαθεί για το κράτος ένα ισχυρό εργαλείο που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κοινωνίας 71 χρόνια τώρα.

            Σε αυτό το πολύ δύσκολο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τον υποτιθέμενο μετασχηματισμό της Εταιρείας σε ιδιωτική – ανταγωνιστική, εμείς οι εργαζόμενοι αλλά και ως κλάδος σταθήκαμε όρθιοι.

            Ο Σύλλογος με καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ μπόρεσε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, να διαχειριστεί τα θέματα των συναδέλφων ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασία τους λόγω της απολιγνιτοποίησης και να λύσει στη ΣΣΕ

το χρόνιο θέμα του Συλλόγου που ήταν το καταληκτικό κλιμάκιο της κατηγορίας μας, διεκδικώντας και επιτυγχάνοντας να είναι το Β2 όπως όλων των Πτυχιούχων και Διπλωματούχων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

            Ο αξιοπρεπείς μισθός μας που κατοχυρώθηκε με τις δύο ΣΣΕ και που περιλαμβάνει σημαντικές παροχές όπως του τροφείου και της πρόσθετης ιατροφαρμακευτικής μας ασφάλισης, ήταν αποτέλεσμα των σταθερών διεκδικήσεων των θέσεων μας για την μορφή των Εταιρειών και τον ρόλο των Πτυχιούχων Μηχανικών σε αυτήν.

Συνάδελφοι

Σήμερα, οι δυνάμεις της εργασίας αναζητούν κοινούς τόπους για να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα, ένα κίνημα αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης. Γνωρίζουμε πως η απώλεια της συλλογικότητας, στο βωμό μικροπαραταξιακών επιδιώξεων, είναι νερό στο μύλο των κυβερνήσεων, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε και να αποτρέψουμε.

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ:

Ύστερα από τις συνεχείς πιέσεις του Συλλόγου μας διαχρονικά, οι Μετατάξεις πλέον κάθε χρόνο γίνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι υπηρετούντες σήμερα συνάδελφοι μας να είναι ελάχιστοι που ακόμα δεν έχουν κάνει Μετάταξη στην ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ.

 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Στην διάρκεια της θητείας του ΔΣ έγιναν συναντήσεις με τους Προέδρους και Δ/ντες όλων των Εταιρειών, με τους Γενικούς Δ/ντες και αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία και την ανάπτυξη των Εταιρειών αλλά και τον ρόλο των Πτυχιούχων Μηχανικών σε αυτές, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της εξέλιξης του κλάδου.

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:    

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα βγάλαμε Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις και στις αναρτήσεις μας στο site του Συλλόγου, πήραμε θέση για σοβαρά ζητήματα που εξελίσσονται τόσο στον Όμιλο όσο και στην Κοινωνία, σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές δεν είμαστε αρεστοί στα διάφορα “συστήματα”, αλλά δυστυχώς δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις. Σε αυτό το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον ο Σύλλογος πρωτοστατεί στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ κατοχυρώνοντας την εργασιακή μας ασφάλεια και τον μισθό μας.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ:

Όλο το διάστημα αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο κράτησε την επαφή του με τους συναδέλφους, με τα Τοπικά Τμήματα, με τις Τοπικές Γραμματείες και σταθήκαμε σε κάθε συνάδελφο για το όποιο θέμα τον απασχολούσε.

Ο Σύλλογος πραγματοποίησε τα Διοικητικά του Συμβούλια όλο αυτό το διάστημα και μέσω τηλεδιασκέψεων και πάρθηκαν καθοριστικές αποφάσεις όπως η υπογραφή της ΣΣΕ κ.α. σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγο της πανδημίας.

Συνάδελφοι

            Η θητεία που πέρασε ήταν έντονη από διεργασίες.

            Ο Όμιλος και ο ΑΔΜΗΕ που εργαζόμαστε δέχονται λυσσαλέα επίθεση μέσα από το ψευδεπίγραφο «ανταγωνισμός στην ηλεκτρενέργεια», που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτε άλλο από παιχνίδι ιδιωτικών συμφερόντων.

            Σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, ο Σύλλογός μας συμμετείχε προκειμένου να αποτρέψουμε όλοι μαζί τα σχέδιά τους που αφορούν την διάλυση του Ομίλου, του ασφαλιστικού μας συστήματος και την συνοχή της κοινωνίας γενικότερα.

Παρά το ζοφερό περιβάλλον σε σχέση με την πορεία και την ύπαρξη του Ομίλου και του ΑΔΜΗΕ, το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνεχώς πίεζε για την επίλυση βασικών κλαδικών μας ζητημάτων.

Συνάδελφοι δεν είναι εποχές εφησυχασμού.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ.

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ.

Comments are closed.