ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

 ΑΘΗΝΑ 03/06/2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Συνάδελφοι Μετά από δύο μήνες περίπου από το lock down  λόγω covid-19, την Πέμπτη 28/05/2020 πραγματοποιήσαμε Διοικητικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αντικειμενικά ότι ως χώρα τα καταφέραμε πολύ καλά. Για την επιτυχή αντιμετώπιση της λαίλαπας, εργαζόμενοι στο Δημόσιο (Υγειονομικοί, αστυνομικοί, υπ. καθαριότητας κ.α) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Το συμπέρασμα είναι ότι σε στρατηγικούς τομείς της Κοινωνίας πρέπει το Δημόσιο να έχει τον κυρίαρχο ρόλο. 

Ένας από αυτούς είναι και ο τομέας της ενέργειας.

Αλλά, όπως έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί, δυστυχώς η πολιτική της Κυβέρνησης είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, στηριζόμενη μόνο στην λειτουργία του “ανταγωνισμού” και όχι στην ασφάλεια της χώρας. Μέσα στην πανδημία κατέθεσε ο  Χατζηδάκης το νομοσχέδιο για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αβαντάρωντας τους ιδιώτες ΑΠΕτζίδες. Βέβαια θα περίμενε κάποιος ότι η Διοίκηση του Ομίλου θα πρόβαλε το σημαντικότατο έργο στις δυσμενέστερες συνθήκες των εργαζομένων σε όλο τον Όμιλο και τον ΑΔΜΗΕ. Αντί  αυτού, την θετική ενέργεια της οικονομικής βοήθειας  για προμήθεια υγειονομικού υλικού αξίας 5εκ.€ από την ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την μετέτρεψαν σε δυσφήμηση του Ομίλου ΔΕΗ και των εργαζομένων του, όταν ο Υπουργός λέει ότι το κόστος θα το επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.

Συνάδελφοι Από την 16η Μαρτίου οι Σύλλογοι μαζί με την Ομοσπονδία μας, καταθέσαμε προσφυγή στο ΣΤΕ για το ζήτημα της κατάργησης του Γπ  τιμολογίου, διότι ο Χατζηδάκης προχώρησε μονομερώς σε καταστρατήγηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε   την περίοδο της “χούντας”.

Τώρα που ήρθαν οι λογαριασμοί ρεύματος σε όλους τους συναδέλφους, καταλάβαμε το άλλο “έγκλημα” του Χατζηδάκη απέναντι μας. Από 01/01/2019 έχει λήξει το γνωστό “μεσοπρόθεσμο” πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Συνδικάτο και Διοικήσεις των Εταιρειών, στην δύσκολη αυτή στιγμή, συμφώνησαν στην αποκατάσταση των μειωμένων Ειδικών Επιδομάτων. Έτσι λοιπόν στην εξόφληση Ιουνίου 2020 θα χορηγηθούν κανονικά τα Ειδικά Επιδόματα και σε σχέση με τα αναδρομικά θα γίνει περαιτέρω συζήτηση του Συνδικάτου με τις Εταιρείες.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που μας απασχόλησε αφορά την βιασύνη της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση. Αποδεικνύεται περίτρανα που βαδίζει το όλο θέμα μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού “είναι φίλοι μας οι Γερμανοί” και από τηναπολιγνιτοποίηση “θα ωφεληθεί η Γερμανία” .

Σε αυτή λοιπόν την λογική, μια μεγάλη ιστορία για τον τόπο μας που λέγεται ΑΗΣ Αμυνταίου, πέρασε στην ιστορίαΔεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει….και έπεται συνέχεια.

Αποφασίζει λοιπόν η Διοίκηση της ΔΕΗ, για τις Λιγνιτικές Μονάδες και Ορυχεία να χορηγήσει κίνητρο εξόδου 20.000€ που μαζί με την αποζημίωση  διαμορφώνεται στις 35.000€  για τους συναδέλφους που επιθυμούν και έχουν ηλικία 55 ετών.

Δηλαδή, άμεση συρρίκνωση της Επιχείρησης και μείωση των εργαζομένων της με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνάδελφοι

Με όλα τα προγράμματα εξόδου εργαζομένων από τον Όμιλο ΔΕΗ  και τον ΑΔΜΗΕ,  όπως καταλαβαίνετε το σύνολο του προσωπικού μειώνεται και αναλογικά οι συνάδελφοι της κατηγορίας μας. Μαζί λοιπόν και με την επικείμενη έξοδο των συνάδελφων, μειώνονται σημαντικά οι εισφορές προς τον Σύλλογο, δημιουργείται οικονομικό πρόβλημα που δυσχεραίνει την λειτουργία. Στον Σύλλογό μας έχει να γίνει αύξηση εισφοράς από το 2012, αντιλαμβανόμενοι τις τότε μειώσεις μισθών λόγω μνημονίων. Σήμερα η εισφορά στον Σύλλογο μας είναι από τις χαμηλότερες των άλλων μεγάλων Συλλόγων.  Για αυτή λοιπόν την αναγκαιότητα. κατά μεγάλη πλειοψηφία, πάρθηκε η απόφαση για αύξηση της εισφοράς κατά 2€ από την εξόφληση του Ιουνίου, αφού θα έχει γίνει και η αποκατάσταση των Ειδικών Επιδομάτων.

Σε όλα αυτά τα δύσκολα που έρχονται, η αναγκαιότητα της ύπαρξης των Συλλόγων είναι απαραίτητη όσο ποτέ και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Πόσο μάλλον του δικού μας Συλλόγου που είναι από τους Ιδρυτικούς της ΓΕΝΟΠ και έχει πρωτοστατήσει στο να εμποδιστούν τα όποια καταστροφικά σχέδια του Ομίλου και του ΑΔΜΗΕ, έχει καθοριστική συμβολή στην αξιοπρεπή διαβίωση μας μέσα από την κατοχύρωση του μισθού μας, στην χορήγηση της κάρτας σίτισης,  αλλά και στην πρόσθετη υγειονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων στις εταιρείες.

Όλα αυτά για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Δεν αναφέρουμε τα ζητήματα που αφορούν καθαρά τον κλάδο μας, όπως Συμβούλια κρίσης, Συμβούλια Μ/Θ-Μ/Ξ, Πειθαρχικά Συμβούλια, αναθέσεις καθηκόντων κ.α.

Συνάδελφοι, να είσαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις “μάχες” μας. Άλλες θα τις κερδίσουμε, άλλες θα τις χάσουμε, το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί ενωμένοι δεν θα λυγίσουμε.

                                                                                                 

Γραφείο Τύπου

                                                                                                                      Σ.Π.Μ.Τ.Ε.

Comments are closed.