Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΡΑΤΗΣAN ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

ΑΘΗΝΑ 13/01/2017

                                                                                                

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

ΚΡΑΤΗΣAN ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

 

Από αρχές Δεκέμβρη, η τροφοδοσία του ενεργειακού συστήματος της χώρας στηρίζεται στο λιγνίτη, ενώ είναι γνωστό ότι η πολιτεία, λόγω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κατεύθυνσης,                   επί μήνες απαξίωνε την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και στηριζόταν σε εισαγωγές, στο Φυσικό Αέριο και στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, ανεβάζουν την ζήτηση  ηλεκτρικής ενέργειας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η διάθεση της στη χώρα να βρίσκεται σε οριακό σημείο.                     Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο διαχειριστής του συστήματος Η/Ε και ο αρμόδιος Υπουργός να ζητήσουν από  τους πολίτες να μειώσουν τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Η απόδοση των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) λόγω των καιρικών συνθηκών είναι ελάχιστη αυτή την περίοδο και σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικού αερίου        στην αγορά, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να στηρίζεται αποκλειστικά στις λιγνιτικές και στις υδροηλεκτρικές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Φανταστείτε τώρα να στηριζόταν το σύστημα μόνο στο εισαγόμενο  Φυσικό Αέριο και τις ΑΠΕ και να έμενε η χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τι θα συνέβαινε, αφού είναι γνωστό ότι ο κόσμος προτιμά να καταναλώσει  ρεύμα για να ζεσταθεί παρά πετρέλαιο που πρέπει να το πληρώσει προκαταβολικά.

Αβίαστα, το συμπέρασμα,  που μπορεί να βγάλει ο καθένας μας είναι ότι η χώρα πρέπει να στηρίζεται

στις δικές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας και πάνω σε αυτές να σχεδιάσει τον ενεργειακό

της εφοδιασμό.

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση για την χώρα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο Όμιλος ΔΕΗ ανέλαβε για άλλη μια φορά, το έργο και την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία         για την επάρκεια και διάθεση του κοινωνικού αγαθού της Η/Ε, δηλαδή εκείνο που κάνει δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία.

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ πιστεύει ότι, η ενεργειακή κρίση που εμφανίστηκε στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που έπληξε την χώρα, έδειξαν             με τον ποιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι δεν μπορεί η χώρα να βασίζεται για την ενεργειακή της επάρκεια στις ΑΠΕ και σε εισαγόμενα καύσιμα – ενέργεια.

Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή και την αιτία, ώστε οι ιθύνοντες του σχεδιασμού της ενεργειακής  πολιτικής, δηλαδή ο Βασικός Μέτοχος του Ομίλου, να ξαναφέρει  ΑΜΕΣΑ  στο τραπέζι την αδήριτη ανάγκη στήριξης του λιγνίτη και των νερών ως πυλώνες ασφάλειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και     να επαναπροσδιορίσει άμεσα την θέση του σε ότι αφορά τον Όμιλο ΔΕΗ. Μπορούν να φανταστούν τι θα συνέβαινε αν οι δυνατότητες του Ομίλου ήταν περιορισμένες σύμφωνα με την συρρίκνωση που επιδιώκουν με τα ψηφισμένα μνημόνια τους;

Τέλος θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους στα Ορυχεία, στους Σταθμούς,

στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, που με αυτοθυσία εργάζονται όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

                                                                                                                        

 

                                                                                                                         ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                              Σ.Π.Μ.Τ.Ε.

Have your say