ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2018

ΑΘΗΝΑ 01/02/2018

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.

 

Συναδέλφισσες – οι

            Η θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, συνεχίστηκε για τρία ακόμη χρόνια  σε έντονο και ρευστό πολιτικό – οικονομικό κλίμα.

Έχει διαμορφωθεί ένα οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει αποφασιστικά πλέον τις κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας με αλλαγές και ανατροπές σε κάθε  τομέα της ζωής μας.

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα μετατράπηκε δυστυχώς σε μεσαιωνικό φέουδο και παραδόθηκε  στις αγορές, στα μνημόνια, στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ο κοινωνικός χάρτης κατεδαφίστηκε, η κοινωνία οδηγήθηκε στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια.

Οι επιβεβλημένες από τους δανειστές,  υλοποιούμενες από τις Κυβερνήσεις πολιτικές για το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, δεν αφήνουν μόνο εξουθενωμένους τους εργαζόμενους, αλλά αποτελούν καταλυτικό παράγοντα οικονομικής επιδείνωσης. Το δημόσιο χρέος διαρκώς μεγαλώνει, οι θυσίες των Ελλήνων και ιδικά των μισθωτών πάνε αποκλειστικά στα πανωτόκια των δανειστών.

Οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τωρινή Κυβέρνηση, για την υλοποίηση του προγράμματος της, για λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας  με ανάπτυξη και ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων δηλαδή ένα διαφορετικό δρόμο έξω από τα μνημόνια.

Αντί αυτού είδαν την υλοποίηση ενός σκληρού μνημονίου με τεράστιες επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι δυνάμεις της εργασίας αναζητούν κοινούς τόπους για να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα, ένα κίνημα αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης. Γνωρίζουμε πως η απώλεια της συλλογικότητας, στο βωμό μικροπαραταξιακών επιδιώξεων, είναι νερό στο μύλο των κυβερνήσεων και των εντολέων τους.

Οχτώ χρόνια μετά την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων επιβεβαιώνεται ότι:

 • Το μενού των «μεταρρυθμίσεων» βαθειά ταξικό, οπού κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους  –  χωρίς όφελος  για την κοινωνία, τους  εργαζόμενους , το Δημόσιο Συμφέρον.
 • Απώλεια θέσεων εργασίας με το κλείσιμο επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
 • Τεράστια ανεργία και ειδικότερα στην νέα γενιά.
 • Μείωση της  αμοιβής της  εργασίας.
 • Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
 • Κτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 • Ξεπούλημα αλλά και εκχώρηση στους δανειστές (Υπερταμείο) των δημοσίων υποδομών που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα  της ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα στο χώρο της ενέργειας (πώληση ΑΔΜΗΕ, πώληση Μονάδων –Ορυχείων, πώληση 17% την ΔΕΗ, εκχώρηση 34% στο Υπερταμείο).
 • Διάλυση της Υγείας.
 • Διάλυση της Παιδείας.
 • Αδυναμία εγγύησης της ασφάλειας των πολιτών (έκρηξη εγκληματικότητας).
 • Επίδειξη πυγμής για το κτύπημα των κινητοποιήσεων και της απεργίας.
 • Προσπάθεια κατάργησης ή επηρεασμού θεσμών και δημοκρατικών κατακτήσεων.

 

Την ίδια στιγμή,  η εισπρακτική μανία των κυβερνήσεων έχει πλήξει καίρια την μισθωτή εργασία και έχει εκμηδενίσει την περιουσία των πολιτών (μέσω ΕΝΦΙΑ).

Η ακρίβεια  που καλπάζει πλήττει χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Η ανεργία μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες και περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ενώ η γενιά των 300€ παρακολουθεί ανήμπορη τις εξελίξεις, γνωρίζοντας ότι το μέλλον της έχει ήδη υποθηκευτεί από τους «φωστήρες» και τους «λάτρεις» της ελεύθερης αγοράς και των μνημονίων.

            Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των «σωτήρων» και ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ απειλούν ευθέως γενικώς τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Έννοιες όπως: κοινωνική προστασία, κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζονται ως παρωχημένες ιδέες από τους εκπροσώπους της ασύδοτης λειτουργίας της αγοράς και μεγάλης μερίδας των κατεστημένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το κυνήγι του κέρδους έχει μετατραπεί σε θρησκεία.  Η ατομική, με κάθε κόστος, επιτυχία, έχει αναχθεί σε δόγμα κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η επιλογή των κυβερνήσεων για περιστολή δαπανών έχει πλήξει καίρια και τις δημόσιες επενδύσεις, τον βασικό δηλαδή τομέα οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης. Αντίθετα, είχε αναλωθεί σε περιοριστικές πολιτικές που ελάχιστα απέδωσαν και το μόνο που έκαναν ήταν να επιβαρύνουν ακόμη  περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

 Η απάντηση των εργαζομένων είναι  σαφής και σταθερή:

 • Θέλουμε ανάπτυξη με αύξηση της απασχόλησης, βελτίωση των αποδοχών και προστασία του εισοδήματος.
 • Θέλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολιτικές που θα προστατεύουν και θα ενισχύουν το Κοινωνικό Κράτος.

Αντιλήψεις για :

 • Ιδιωτικοποιήσεις,
 • Αφαίμαξη  μισθών,
 • Απελευθέρωση ωραρίου
 • Κατάργηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

 Μας βρίσκουν απέναντι.      

Οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για οχτώ χρόνια είχαν στόχο τους εργαζόμενους.

            Όπως, η υποτιθέμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η φορολογική αφαίμαξη και βέβαια το μέτωπο της διάλυσης των βασικών υποδομών της Εθνικής Οικονομίας της Χώρας μας και άλλων φορέων νευραλγικής σημασίας για την λειτουργία της κοινωνίας (εκχώρηση λιμανιών, αερολιμένων, νερών, δημόσιας περιουσίας, ΔΕΗ).     

Στο περιβάλλον της ηλεκτρενέργειας, οι επιλογές της τωρινής Συγκυβέρνησης, παρά την αντίθετη μέχρι την ορκωμοσία της άποψη, για αντιμετώπιση της ΔΕΗ ως μοχλού ανάπτυξης της Χώρας και της Κοινωνίας, την οδηγούν σε μια επιχείρηση μη βιώσιμη και κατά 50% μικρότερη.

Το σχέδιο της κατά 50% μικρότερης ΔΕΗ στην εμπορεία, την απώλεια του ΑΔΜΗΕ από τον Όμιλο ΔΕΗ, την πώληση μονάδων και ορυχείων, την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, την εκχώρηση του 34% των μετοχών της ΔΕΗ στο Υπερταμείο των δανειστών, την λειτουργία των ΝΟΜΕ, την καθιστούν μικρή και μη βιώσιμη επιχείρηση.

            Με τους  ασφαλιστικούς νόμους υφάρπαξαν την περιουσία μας και την αξιοπρέπεια μας και δυστυχώς σήμερα μας έκαναν επαίτες για τα αυτονόητα.

Με την ουσιαστική κατάργηση του ταμείου μας και την ένταξη μας στο ενιαίο ταμείο, έχουμε απολέσει όλα όσα από χρόνια κατακτήσαμε.

Συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση πλέον έχει ξεκαθαρίσει και δρομολογήσει τις προθέσεις της για την ΔΕΗ.

Συνάδελφοι

Η ύπαρξη του ομίλου και η προστασία της εργασίας μας είναι δική μας υπόθεση.

Και αυτό μέχρι τώρα κάναμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Στον Σύλλογο μας συνεχίζουμε με πρωτοβουλίες για την μη υλοποίηση του Κυβερνητικού σχεδίου μαζί με την ΓΕΝΟΠ με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συνεχίζοντας μετά την αρνητική μειοψηφική απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο (Συμβούλιο της Επικρατείας) του θέματος Πώλησης του ΑΔΜΗΕ με βασικό επιχείρημα την ασφαλιστικής μας περιουσίας.

 

 ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ:

Ολοκληρώθηκαν οι Μετατάξεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την έξοδο των συναδέλφων από την Μητρική, σύμφωνα με την γνωστή απόφαση του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΔΕΗ, ζητήσαμε νέες Μετατάξεις και υπάρχει δέσμευση από την ΓΔΑΝΠΟ  ότι αμέσως μετά την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ, θα ξεκινήσει η διαδικασία.

 

ΧΑΜΕΝΟΣ  ΧΡΟΝΟΣ :

Μετά την αρνητική απόφαση της Διοίκησης της Επιχείρησης στις συναντήσεις της επιτροπής του Συλλόγου συνεχίζεται η νομική διεκδίκηση αλλά σε αρνητικό νομικό περιβάλλον. Όλες οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου μετά την υλοποίηση της απόφασης της Διοίκησης για την ετεροαπασχόληση μέσα στο ίδιο αντεργατικό περιβάλλον ήταν αρνητικές. 

 

  ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Συναντηθήκαμε καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. επανειλημμένος με τους Προέδρους και Διευθύνοντες  Συμβούλους των Εταιρειών, με τους Γενικούς Διευθυντές  τους, όπου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία και ανάπτυξη των Εταιρειών τους αλλά και το ρόλο των Πτυχιούχων Μηχανικών σ’ αυτές.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τα κλαδικά θέματα αλλά και για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον όμιλο.

Αναδείξαμε την αναγκαιότητα της εξέλιξης του κλάδου στις εταιρείες.

 

   ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:     

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα βγάλαμε Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις και στις αναρτήσεις μας στο site του Συλλόγου, πήραμε θέση σαν σύλλογος για τα σοβαρά ζητήματα που εξελίσσονται τόσο για την Επιχείρησή μας όσο και στην Κοινωνία, σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές κάποιοι μας θεωρούσαν αιρετικούς, που πολλές φορές δεν είμαστε αρεστοί στα διάφορα “συστήματα”, αλλά δυστυχώς δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις. Σε αυτό το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον ο Σύλλογος πρωτοστατεί στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ κατοχυρώνοντας την εργασιακή ασφάλεια και τον μισθό

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ:

Όλο το διάστημα αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο κράτησε την επαφή του με τα Τοπικά Τμήματα, τις Τοπικές Γραμματείες και σταθήκαμε σε κάθε συνάδελφο για το όποιο θέμα τον απασχολούσε.

Ο Σύλλογος λειτούργησε πέρα από τα Διοικητικά του Συμβούλια και σε δραστηριότητες υλοποίησης  Τοπικών Γενικών Συνελεύσεων αλλά και τοπικών ενημερώσεων  στους συναδέλφους από την περιφέρεια για ανταλαγή απόψεων και αποφάσεων σε σχέση με την λειτουργία μας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ:

            Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας αποδεικνύει καθημερινά πόσο πολύτιμο είναι για όλους μας. Επιτελεί ένα Κοινωνικό Έργο του Συλλόγου μας πραγματικά πολύ σημαντικό.

            Βοηθήσαμε κάθε συνάδελφο που είχε προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα και όπου χρειάστηκε δόθηκε οικονομικό βοήθημα μέσα από το Ταμείο σύμφωνα με τις δικές σας προτάσεις.

Συνάδελφοι

            Η τριετία που πέρασε ήταν έντονη από διεργασίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

            Η Επιχείρηση που εργαζόμαστε δέχεται λυσσαλέα επίθεση μέσα από το ψευδεπίγραφο «ανταγωνισμός στην ηλεκτρενέργεια» μέσω των μνημονίων, που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτε άλλο από παιχνίδι ιδιωτικών συμφερόντων.

            Σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, ο Σύλλογός μας συμμετείχε προκειμένου να αποτρέψουμε όλοι μαζί τα σχέδιά τους που αφορούν την διάλυση της ΔΕΗ, του ασφαλιστικού μας συστήματος και της κοινωνίας γενικότερα.

Παρά το ζοφερό περιβάλλον σε σχέση με την πορεία και την ύπαρξη της Επιχείρησης, το Διοικητικό μας Συμβούλιο  συνεχώς πίεζε για την επίλυση και των βασικών κλαδικών μας ζητημάτων.

 

Συνάδελφοι δεν είναι εποχές εφησυχασμού.

 

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

 

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ.

 

        ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ.        

Have your say