ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΔΜΗΕ – ΜΕΤΑΘΕΤΟΤΗΤΑ

ΑΘΗΝΑ 04/07/2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΔΜΗΕ – ΜΕΤΑΘΕΤΟΤΗΤΑ

                                                                                                

  • Σκόπιμα ο Σύλλογος δεν προέτρεξε να πάρει θέση για το σοβαρότατο γεγονός της κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου.

 

Για να κρίνεις  και να  τοποθετηθείς σε ένα τόσο σύνθετο θέμα, όπου εμπλέκονται πολλά μέρη (Δημόσιο, ΔΕΗ, Τοπική Αυτοδιοίκηση), απαιτείται  να γνωρίζεις όσα περισσότερα μπορείς και αυτό θέλει χρόνο.

Η βιασύνη και η επιπολαιότητα μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος κρίση.

Ακόμη και τώρα. δεν έχουν διευκρινιστεί – και αυτό θα αργήσει  να γίνει – οι αιτίες του φαινομένου με τον ορισμό δύο επιτροπών εκ μέρους της ΔΕΗ και του Δημοσίου (παράδοξο).

Τις  υπηρεσίες της ΔΕΗ να μην έχουν επακριβώς εκτιμήσει την έκταση της ζημιάς σε εξοπλισμό και στην μελλοντική εκμετάλλευση του κοιτάσματος,  αλλά ούτε και τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών που επλήγησαν.

Το σίγουρο είναι, ότι η πιθανότητα  του  φαινόμενου της κατολίσθησης υπήρχε στην περιοχή χρόνια πριν, αλλά υποεκτιμήθηκε με μεγάλο ρίσκο για τους κατοίκους , την Επιχείρηση και τους εργαζομένους.

Η μετεγκατάσταση των οικισμών δεν έγινε από την πολιτεία όταν έπρεπε συντονισμένα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, γνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η λειτουργία του ορυχείου για την περιοχή, την Επιχείρηση και τους εργαζομένους.

Ένα πράγμα λέμε με όσο δύναμη έχουμε, ότι η εκμετάλλευση του ορυχείου με την μεγάλη του οικονομική αξία πρέπει να συνεχιστεί, εξαντλώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες σε συνδυασμό με την οικονομική βιωσιμότητα του.

Με αυτόν τον στόχο  πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε συνεργασία  με τους εργαζόμενους.

 

  • Σκόπιμα δεν μιλήσαμε για τα αποτελέσματα της λύσης «ΑΔΜΗΕ».

 

Οι εργαζόμενοι και εμείς ως Σύλλογος που πρωτοστατήσαμε στον αγώνα από το 2014,για την μη αποκοπή και πώληση του ΑΔΜΗΕ, δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι,  όπως αισθάνονται οι συνάδελφοι  συγκεκριμένου κομματικού φορέα στον ΑΔΜΗΕ με  ανακοίνωση που υπογράφουν.

Και αυτό, γιατί  το βασικό αίτημα όλων των εργαζομένων ήταν διαχρονικά η μη αποκοπή  του ΑΔΜΗΕ από τον  Όμιλο ΔΕΗ.

Μια τεράστια περιουσία παγίων αξίας κάποιων δις ευρώ » αποεπενδύθηκε» με 760 εκατομμύρια ευρώ περίπου, από τα οποία τα 360 εκατομμύρια τα κατέβαλε ο αγοραστής (κινέζος 24%),

τα υπόλοιπα το Δημόσιο, αλλά τον Γενάρη 2018 θα πρέπει ο Όμιλος ΔΕΗ να καταβάλει στο Δημόσιο φόρους αξίας 380 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Με αυτό τον τρόπο συνάδελφοι «αποεπενδύθηκε» η ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στα πάγια του ΑΔΜΗΕ.

Βέβαια στο συμβόλαιο της σχέσης με τον Κινέζικο όμιλο (μειοψηφικό πακέτο μεν, αφεντικό δε) παθητικός επενδυτής μεν, αλλά χωρίς την ψήφο του όμως δεν αποφασίζεται τίποτα.

Τι κερδίσαμε με το συμβόλαιο αυτό;

Ο μεγάλος Κινέζικος Όμιλος αποδέχτηκε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας από τους υπάρχοντες εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ για τα επόμενα 3 χρόνια. 

Βέβαια υπάρχει μια λεπτομέρεια στο συμβόλαιο, πως ο προτιμητέος επενδυτής (κινεζικός όμιλος) θα μπορεί να αυξήσει την μετοχική του συμμετοχή εις βάρος του άλλου μετόχου που είναι το Δημόσιο με 51%…..

Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ, ανεξάρτητα από την όποια μετοχική του σύνθεση.

«Αυτό να το καταλάβουν καλά, παλιά και νέα αφεντικά».

 

  • Σκόπιμα δεν έχουμε βγάλει ανακοίνωση σε σχέση με τις μετακινήσεις προσωπικού από τις καταργηθείσες μονάδες (ΑΓ. Γεωργίου, Αλιβερίου, Λαυρίου και Ορυχείο Αμυνταίου).

 

Οι συνάδελφοι στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας έχουν ενημερωθεί σε πιο σημείο βρίσκεται η διαβούλευση με την Διοίκηση, μέσα στην προσπάθεια του Συνδικάτου, ώστε οι όποιες μετακινήσεις να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε σχέση με τα οικογενειακά προβλήματα του κάθε συναδέλφου.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης εξετάζεται και η διαχείριση – διάθεση του προσωπικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για το ορυχείο Αμυνταίου μέχρι να επαναλειτουργήσει.

Επειδή μιλάμε για μετακινήσεις  και αλλαγή τρόπου ζωής εργαζομένων, θέλουμε να κρατηθούμε μακριά από τα παιχνίδια και την βορά των οποιονδήποτε «ανθρώπων» που καλλιεργούν «ανθρωποφαγικές» σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης. 

Εμείς σταθεροί στις απόψεις μας, σε όλη την διάρκεια της διαβούλευσης , προσπαθούμε να βρούμε την βέλτιστη λύση για τους εργαζόμενους και την Επιχείρηση πάντα με γνώμονα τις ΣΣΕ και τον ΚΚΠ/ΔΕΗ.   

 

 

                                                                                                       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                           Σ.Π.Μ.Τ.Ε.

Have your say